Budapesten alig találni olyan piacot, ahol közvetlenül a termelőtől lehet vásárolni hazai dinnyét. Pedig a szezon elindult. Sok helyen azzal ámították a vásárlókat a zöldségesek, hogy az ő dinnyéjük magyar termék, valójában alig 2 hete kezdődött meg hivatalosan a dinnyeszezon a szedéssel. Közvetlenül őstermelőtől dinnyéhez jutni a fővárosban szinte lehetettlen.
A dinnye fő elosztó csatornái a nagybani piacokon és a nagykereskedőkön keresztül terítenek. A kiskereskedők is így szerzik be az árujukat. Nagyék 2 hektáron termelnek, ami a helybéli dinnyések között nem a legkisebb terület, de azért kicsinek számít. De egy hektár termelési költsége nagyjából egymillió forint, amit meg kell finanszírozni: csak akinek több pénze van, az termel 5-20 hektáron - mondta az asszony. Egy hektáron - időjárástól függően - 400-900 mázsa görögdinnye terem. Az újpesti piacon csak a termés töredékét értékesítik, a többivel „kamionoznak” ők is. A piacon viszont a héten 200 forintot, múlt héten pedig még ennél is ötven forinttal többet kaptak kilójáért.
“A termelői kereskedelmi migráció, vagyis amikor maguk a termelők értékesítik a dinnyét, kevéssé jellemző” - Simonka György fideszes országgyűlési képviselő, aki egyébként a medgyesegyházi dinnyetermelők egyik legnagyobb felvásárlócégének, a 210 milliós jegyzett tőkéjű, tavalyelőtt 1,2 milliárdos árbevételű Simba Kft-nek az egyik alapító tulajdonosa, korábbi ügyvezetője. Simonka György, a hvg.hu-nak elmondta, hogy idén a tavalyi 20 millió után idén 60 millió forintot szánnak a dinnye népszerűsítésére. A mostani 40 forintos átvételi árak mellett a gazdák hektáronként 500-600 ezres profittal számolhatnak.
Rólunk: www.akereso.com
forrás: hvg
fotó: Hernádi Levente Haralamposz