Túl olajos? Elég a tejföl? Átázik a zsírpapír? A lángos nem tésztaféle, hanem nemzeti ügy: a magyar kultúrhódítás faltörő kosa. Tesztelése misszió. A lángos és a város: kisbubis, nagybubis, férfi alkat, női alkat. A lángos a magyar kultúrhódítás faltörő kosa. Megtörte már a belföldi kisebbségek konok elszigetelődését, de még az atomhatalmak tűzfalán is rést ütött. A lángos nemzeti és nemzetközi ügy, tesztje tudományos alaposságot és művészi érzékenységet követel.
Legfontosabb paraméterek:
1. Buborékok mérete: a keltésztában buborékok keletkeznek. A frissben nagyobbak, a fáradtban kisebbek. A tészta kezelésének megfelelően akad tehát nagybubis és kisbubis lángos. Egyik sem feltétlen jó vagy rossz.
2. Testalkat: a tésztanyújtási mozgáskultúrától függően a lángos közepe elvékonyodhat, vagy maradhat egyenletesen vastag. Az előbbi esetben női alkatról beszélünk, amely húsos-vékony-húsos keresztmetszettel dicsekedhet. Az utóbbi esetben férfias testalkatú, egységesen vastag a lángosunk. A női testalkatúaknál a forró olaj megrekedhet középtájon, ha a lángossütő csepegtetési technikája barbár.
3. Átmérő: lehet fánk méretű, arasznyi átmérőjű, vagy óriás. Az óriás nem ergonomikus, vagy ehetetlenül sok, vagy aránytalanul elvékonyított, és nem fér rá a zsírpapírra.
4. Olaj minősége: mindannyian ismerjük a nagy, szögletes, koromfekete olajteknőt. Vajon mennyire fáradt benne az olaj? Az arany középutat keressük. Reméljük, nem túl használt, de nem is túl friss – fontos, hogy a korábbi lángosok enyhén élesztős íze átjárja.
5. Zsírpapír: méret és szigetelő képesség hatásfokát vizsgáljuk.
6. Szalvéta: kapunk-e, és mennyit?
Kellemes tesztelést kívánunk.
Rólunk: www.akereso.com
forrás: hvg